gallery photo

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΟ ΕΝΑΜΙΣΗ

tsoureki
ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
150 γρ. νερό
15 γρ. μαγιά ξερή
1,5 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. μαχλέπι
ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1,5 γρ. μαστίχα
150 γρ.μέλι
100+50 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
ασπράδι για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μίξερ νερό και μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω.

Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).

Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.

Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τις βανίλιες, 1 πρέζα αλάτι και τη μαστίχα, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί.

Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ.

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα.

Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ.

Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες.

Τέλος, πλάθουμε 2 τσουρέκια, τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30 λεπτά έως 1 ώρα και τα αλοίφουμε με λίγο ασπράδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά.

ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com

Βοηθήστε μας Αν σου άρεσε το άρθρο, άσε το σχόλιο σου ή κάνε like στην σελίδα αν δεν έχεις ήδη κάνει ή κοινοποίηση:
Η βοήθεια σου είναι πολύτιμη για την συνέχεια αυτής της ιστοσελίδας! Ευχαριστούμε!